We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Joke J. Hermsen (filosoof): 'Je moet je geest laten doorwaaien om dat eureka-moment te krijgen'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 24 november 2015
PROFILE - Joke Hermsen is auteur van de filosofische bestellers Stil de tijd en 'Kairos een nieuwe bevlogenheid' waarin ze bepleit dat stilte, rust en wachten voorwaarden zijn voor creativiteit.

"Een Kairos-moment is een moment van verandering in inzicht", vertelt Hermsen. "Alsof iemand je een oplossing influistert, een eureka-moment na veel nadenken."

Om zo'n moment te bereiken moet je niet door blijven werken en piekeren, maar loslaten, zegt de auteur. "Je moet je geest door laten waaien en als het ware een ommetje laten maken om dat eureka-moment te krijgen." 

Omdat veel mensen die ruimte en rust niet meer nemen, krijgen we vaker te maken met bum out klachten op jonge leeftijd, weet Hermsen. Het zou daarom gezonder zijn om te breken met onze Westerse normen van tijd en tijdsdruk.

Joke J. Hermsen

Joke J. Hermsen Joke Hermsen (1961) is auteur van de filosofische besteller Stil de tijd. Ook schreef ze 'Kairos. Een nieuwe bevlogenheid', Blindgangers en Tweeduister en De liefde dus. Hermsen is ook mentor van jonge kunstenaars bij Kunstenaars & Co en bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen (IAPH).
Lees meer over Joke J. Hermsen.